понедельник, 15 января 2018 г.

Տարեհացի պատրաստում...

Այսօր՝հունվարի 11-ին մենք՝ մի խումբ աշակերտներ և մեր ղեկավարը՝ Ջուլի Սիմոնյանը <<Ծիսական խոհանոց>> նախագծի շրջանակներում պատրաստեցինք տարեհաց։ Տարեհացը հայկական ավանդական կերակրատեսակ է, որը պատրաստելու համար անհրաժեշտ է՝ 5 բաժակ ալյուր, 1 բաժակ ձեթ, 1 բաժակ տաք ջուր, 1 բաժակ շաքարավազ, 1 թեյի գդալ սոդա, 1 ճաշի գդալ քացախ, 1 բաժակ մանրացված ընկուզեղեն, ½  բաժակ չամիչ և քունջութ վրան ցանելու համար։
Տարեհացը գալիք տարում ընտանիքի բարեկեցության, առատության, պտղաբերության, սիրո և ջերմության մեծ խորհուրդն է ավետում, այդ իսկ պատճառով հայոց ընտանիքներում ավանդապես մեծ նշանակություն է տրվել տարեհացի պատրաստման ծեսին: Տարեհացը պատրաստում էին կլոր՝ զարդանախշված թռչունների պատկերներով, խաչով, հավերժության տարբեր խորհրդանիշներով: Տարեհացի մեջ պատրաստելիս պարտադիր դնում էին որևէ նշան՝ լոբի, սիսեռ, ուլունք, ոսկե կամ արածաթե դրամ, որը խորհրդանշում է տարվա հաջողությունը՝ գտնողին տարին խոստանում էր լինել հաջողակ: Որպես կանոն, տարեհացը կտրում և տան անդամներին է բաժանում տան ավագը՝ պարտադիր բաժին հանելով օտարության մեջ գտնվող տան անդամին ևս: Տարեհացի պատրաստման, ապա այն կտրելու ողջ արարողությունն անցնում է ընտանեկան ջերմ, ուրախ և տոնական մթնոլորտում:
Մասնակիցներ՝ Հովհաննիսյան Սուսաննա, Խաչիկյան Վրեժուհի, Աբգարյան Էլիզա, Սարգսյան Եվա, Ավետիսյան Աննա, Ջանոյան Էլեն, Սահակյան Արփի, Մամիկոնյան Նարե, Ադամյան Շուշան, Զախարյան Քրիստինե, Կարապետյան Էլեն , Սիմոնյան Ռիմա և մեր շատ սիրելի ղեկավար Ջուլի Սիմոնյան։
Վերջում համտեսեցինք և շատ համեղ էր։                              




Комментариев нет:

Отправить комментарий

Saying Googbye

My high school years are coming to an end. I know there are a lot of you going through the same thing, and hey, welcome aboard this sca...